Od ziarna do chleba

Lato to nie tylko czas wypoczynku i zabawy, kojarzonych z wakacjami, ale również – o czym być może niewielu z nas już pamięta – czas żniw. Na wsi lato przez całe stulecia „oznaczało” ciężką i wytężoną pracę, po to, by móc zebrać zboże. Żniwa, a później czas radości i świętowania, czyli dożynki. Tak wyglądał naturalny cykl życia na wsi przez wieki.

Dziś praca żniwiarzy jest o wiele łatwiejsza, dzięki coraz większej mechanizacji i automatyzacji. Warto jednak pamiętać o tradycji i historii, choćby po to, by zawsze doceniać smak chleba, będącego nie tylko jednym z najważniejszych symboli w kulturze ludowej, ale również – wciąż – istotnym „elementem” menu w niemal każdym domu.

Właśnie w lipcu Muzeum Regionalne w Opocznie zorganizowało wystawę tematyczną związaną z różnymi „obliczami” i aspektami zjawiska, jakim jest… chleb. Hasło przewodnie najnowszej wystawy czasowej to – „Od ziarenka do bochenka. Rolniczy i duchowy wymiar chleba w opoczyńskiem”. Wystawę można zwiedzać do końca października 2021 r.

Ekspozycja została dofinansowana ze środków Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu, w ramach programu Narodowego Centrum Kultury EtnoPolska 2021.

Chlebowe tradycje

Wystawa prezentuje wiele aspektów dotyczących procesu powstawania chleba. Ekspozycję podzielono na różne działy. Są to m.in.: Chleb w obyczajowości opoczyńskiej, Zwyczaje związane z zasiewem, Młynarstwo, Wypiek chleba, Praca na roli i Kult Ziemi Matki.

Zbiory prezentowane na wystawie są pokłosiem pracy terenowej na obszarze powiatu opoczyńskiego. Udało się zebrać wiele przedmiotów będących „świadkami” swoich czasów, a bez których kiedyś praca na roli nie byłaby możliwa, ale to nie wszystko.

Równie istotna jest wiedza, którą wciąż można pozyskiwać od starszych mieszkańców regionu, którzy doskonale pamiętają jak wyglądał rok w gospodarstwach i jego zwieńczenie – czas żniw  i dożynek, czyli wielkiego świętowania ze zbożem w tle, jako najważniejszym zbiorem, dającym to, co najistotniejsze – chleb.